Ons doel is om het Vlaamse onderwijs van binnenuit te helpen transformeren

EduNext is een vereniging zonder winstoogmerk met een steeds groter wordend netwerk van onderwijs- en andere professionals

Ons doel is om scholen te helpen om van binnenuit te transformeren. Dat doen we door leraren en directeuren te inspireren en door de school zelf te begeleiden. Voor deze coaching beschikken we in elke Vlaamse provincie over een of meerdere transformatiecoaches

UPDATE - Regelmatig zijn we volop op zoek naar versterking van ons coaching-team. Word jij een van onze toekomstige transformatiecoaches? Check onze permanente vacature.

Het verhaal van EduNext begint in 2011 wanneer het boek Edushock verschijnt. Dat beroert heel wat mensen in onderwijsland. 

Omdat in de rond het boek gegroeide community op LinkedIn de behoefte ontstaat hier meer mee te doen, komen in Zwijndrecht al snel leraren, directies, ouders en mensen uit het bedrijfsleven samen. Zij bedenken de missie: ‘samen het onderwijs van binnenuit veranderen om mensen te laten schitteren’ en komen op het idee om een leerfestival te organiseren.

Eind 2012 komen tijdens het eerste Leerfestival 180 enthousiaste leraren en directeurs  inspiratie opdoen in een omgetoverde fabriekshal van Philips Turnhout

Tussen 2012 en 2019 zullen nog zes keer een podium geven aan innovatieve onderwijsvoorbeelden met gemiddeld 400 deelnemers per festival.

Edushock foto.jpg
IMG_4727.JPG

In 2016 ontstaat, opnieuw op vraag van de leergemeenschap, de eerste thema-avond in Oostende. Daarbij verdiepen we ons samen met een twintigtal directies, beleidsmedewerkers en leraren in een actueel onderwijsthema . Al snel volgen andere avonden in Hasselt, Leuven, Antwerpen en Brugge.

Het jaar daarop besluiten we om samen met leraren en directeuren ook innovatieve scholen te bezoeken. In mei 2017 trekken we met 40 schoolleiders naar de innovatieve school Niekée in Roermond. EduNext on Tour is geboren. Bezoeken aan andere innovatieve scholen zoals het Atheneum in Herzele, het Inspirocollege in Houthalen-Helchteren en De Studio in Oostende zijn snel volzet. Later volgen nog heel wat bezoeken zoals die aan het Lab in Sint-Amands en de Tienerschool in Bree.

On Tour
inteam.jpg

In september 2017 begint de vzw onder de naam EduNext aan een volgende etappe in haar bestaan. Met de publicatie van het boek EduNext zetten we volop in op transformatie waarbij scholen leerlingen stap voor stap in het centrum van hun leerproces zetten

De boekvoorstellingen in Antwerpen, Hasselt, Leuven, Brussel en Kortrijk zijn een succes. Het is de start van een nieuw format: EduNext boekvoorstellingen waarbij we het podium geven aan een auteur die een baanbrekend onderwijsboek schreef. Zo mogen we uit Nederland Diane Fluijt verwelkomen die ons nieuwe inzichten verschaft over co-teachen en is er ook een welgesmaakte sessie over gedeeld leiderschap met Koen Marichal. 

We richten in 2017 ook een kernteam op dat de dagelijkse werking van de vzw voor zijn rekening neemt. We besluiten om vanaf dat jaar ook om scholen ter plaatse te begeleiden in hun veranderingstraject. Zo ontstaat het EduNext coachingsteam met regionale begeleiders die Vlaamse scholen via (meerjaren)begeleidingen op maat begeleiden tijdens hun transformatieproces. Via frequente intervisies en bilaterale coaching helpen de transformatiecoaches elkaar om in hun scholen een optimale trajectkwaliteit te realiseren. 

In 2018 besluiten we samen met het Easyfairs team mee onze schouders te steken onder Sett Vlaanderen (School Education Transformation Technology). EduNext is daarbij curator van het transformatieluik en geeft innovatieve schoolvoorbeelden en onderwijsexperten een podium. De eerste editie in oktober 2019 brengt 3000 bezoekers naar Gent. Blikvangers zijn de twee met kinderen bemande klassen uit Herzele en Hasselt waardoor de festivalgangers gedurende twee dagen kunnen proeven van het toekomstig onderwijs. Voor de intussen vierde editie in 2024 zal de stad Mechelen enkele duizenden onderwijsprofessionals uit heel Vlaanderen verwelkomen .

In 2020 organiseren we verschillende inspirerend informatiemomenten waarbij we telkens in een innovatieve school onze aanpak van transformatiebegeleiding toelichten. Door de uitbraak van het coronavirus en de daarop volgende maatregelen ontstaan de eerste EduNext webinars. Tegelijkertijd keurt Vlaio ons subsidiedossier goed zodat we twee jaar lang aan een praktijkonderzoek mogen werken. De leervraag is hoe we onderwijstransformatie duurzaam en persoonsonafhankelijk kunnen maken.

In 2021 vinden weerom een aantal scholen de weg naar EduNext waardoor we nu zowel in basis- als secundaire onderwijs scholen begeleiden in drie netten (Vrij Onderwijs, GO! en OVSG).

In 2022 ontwikkelen we tijdens ons praktijkonderzoek een transformatiescan waarbij scholen zich kunnen inschalen hoe transformatievaardig ze al zijn. Het blijkt voor scholen een heel handig instrument om een gemeenschappelijke foto te hebben van waar ze staan op pedagogisch-didactisch vlak, op vlak van teamvaardigheden, schoolcultuur en processen.

Datzelfde jaar verschijnt ons nieuw boek: De ultieme gids voor transformatie van je school. We organiseren in elke provincie terug boekvoorstellingen en webinars en meer dan 250 onderwijsprofessionals beleven het mee.

We krijgen stilaan meer vragen van directies en beleidsmedewerkers die het veranderingsproces in hun school zelf willen leiden en op zoek zijn naar inzichten, kaders en inspiratie hoe ze dat kunnen aanpakken en hoe ze draagvlak in hun team kunnen creëren. Ons antwoord daarop? Een vijfdaagse masterclass transformatiecoaching. 14 deelnemers uit basis- en secundair onderwijs nemen er in het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023 enthousiast aan deel in De Kluizerij te Affligem. We besluiten om deze vorming jaarlijks te organiseren.

In 2023 beslissen we om ons aanbod uit te breiden met een aantal workshops en specifieke begeleidingstrajecten terug over het thema transformatiecoaching. Daardoor zijn we regelmatig te gast op pedagogische studiedagen en directiebijkeenkomsten en bereiken we ook scholen die geen langdurige begeleiding nodig hebben maar begeleiding willen voor een specifiek aspect van transformatie.

We kijken met veel enthousiasme uit naar wat 2024 ons gaat brengen …

Dirk de boe

Ria Marechal

pieter brat

peter van de moortel

Dominique De Geest

Evelien MOens

An Boone

An Boone